”Jeg ønsker å lage glass som skal være en nytelse for øyet, behagelige å holde i og samtidig funksjonelle til bruk.”

Glasshytta i Vivestad holder til i en bensinstasjon fra 1930-tallet. Vivestad er ei lita bygd i indre Vestfold med store åkrer og skogkledde åser rundt. Naturen gir inspirasjon, ikke helt konkret men den roen jeg får av å bruke naturen gir energi til kreativitet.

Jeg og en assistent jobber fulltid i glasshytta. Verkstedet er åpent så besøkende kan se hvordan vi lager glassene og vi forteller gjerne om det vi arbeider med. Glassene selges fra verkstedets galleri men kan også kjøpes i mange butikker og gallerier rundt om i landet.

Fra læreverkstedet på Hadeland Glassverk

Glassblåsing var i starten ikke noe gøy - det var bare vanskelig. Jeg er venstrehendt, noe mange glassblåsere er, men likevel måtte man bruke høyre. Det var varmt og jeg brant meg. Det var tungt og gassovner og trykkluft bråka. Men vi hadde en fantastisk lærer, en pensjonert glassblåser som ble kalt "Lille-Georg". Han kunne kunsten! Han hentet ut denne flyten massen, formet den med vått papir og de enkle verktøyene som en glassblåser bruker, og vips, så var det et nydelig vinglass!

Jeg måtte jo bare lære meg dette for det var jo magi - eller veldig, veldig , veldig mye øving om igjen og om igjen til man har funnet rytmen som "Lille-Georg" ville ha sagt.

En herlig tid på "Gloppe"

Da jeg var ferdig på ungdomsskolen visste jeg en ting: Jeg vil lære mer om forming, jeg skal gå på "Gloppe" (Vestfold Husflidskole). Jeg kom inn på førstevalget mitt, linje for tegning, form, farge og tekstilforming. Dette er nok det viktigste skoleåret i livet mitt. Gjennom teori og praksis fikk jeg en helt ny forståelse av faget forming. Etter to fantastiske år på Gloppe måtte jeg videre, jeg søkte ulike skoler og litt tilfeldig slang jeg inn en søknad til Glassblåserlinja ved Hadeland Glassverk.

Arbeidsdag i Glasshytta Hegg

I februar 1990 avsluttet jeg læretiden ved Hadeland Glassverk med fagprøve. Året etter startet jeg Glasshytta Hegg på Morokulien som jeg drev i fire år sammen med to venner. Da meldte reisetrangen seg og jeg fikk jobb som glassblåser på New Zealand. Jeg brukte denne anledningen til å få reist jorda rundt.

Hoglund Glassblowing Studio, New Zealand
Hjemkomst etter jordomreise

Tilbake på den nordlige halvkule jobbet jeg som glassblåser på Bornholm og på Hadeland før jeg i 1998 tok steget og startet egen glasshytte, Glasshytta i Vivestad.

Glasshytta i Vivestad åpnet 10. juli 1998.